Gyurkó Ádám építész

  logo
   
 
REFERENCIÁK
2015 Pécel 2015. PÉCEL. Családi ház.
2013 Szarvas 2013. SZARVAS. Hétvégi és lakóház.
okohazak 2010-2012. ÖKOHÁZAK ZALA MEGYÉBEN. A Zala megye dombjai közé épültek ezek az öko-házak helyi anyagokból, a tulajok által saját kezüleg, illetve egymást segítve kalákában felépítve. Az építők különböző országokból származó német anyanyelvüek voltak, akiket rabul ejtett az Őrség romlatlan természeti környezete.
2011Kaláka 2001-2011. részvétel és tervezés a Székelyföldi Borvízfürdő- és Közössségépítő Kalákamozgalomban
2010Délegyháza 2010. DÉLEGYHÁZA. Pince + földszintes családi ház. Fényképek szerkezetkész állapotban.
200910 Budapest 2009-2010. BUDAPEST, EMELETI LAKÁS TETŐTÉRBEÉPÍTÉSE. A három tagúra szaporodott család számára kézenfekvő volt a felső emeleti lakás tetőtér felé való bővítése. A végeredmény egy csöndes, és mégis központi helyen lévő kétszintes lakás lett.
2009. ISASZEG, ÖREGHEGY, nyaraló. Ez a kis ház használható lakóházként és nyaralóként is!
2008 Soroksár 2008. SOROKSÁR, MEDITERRÁN HÁZ. Egy, a „mediterrán józanságot” sugározni kívánó épület osztott tömeggel. Lásd Spanyol- és Olaszországban készült fényképeimet is.
2007 Halásztelek 2007. HALÁSZTELEK, RAVATALOZÓ HARANGTORNYA. Béla bácsi a szovjet hadifogságért kapott kárpótlásának egy részét szülőfaluja ravatalozójának harangtornyára költötte. Hogy „legyen ahol szóljon a harang ha valaki elhal”. Az ács azt mondta hogy ilyen alakú tornyot még nem csinált soha. Örült hogy olyan feladatot kapott ahol szakmai tudását bizonyíthatja.
2006. BUDAPEST, XVI. KERÜLET, KÉTLAKÁSOS HÁZ. A kétlakásos ház lakásai és a hozzájuk csatlakozó kertrészek lényegében teljesen függetlenül, egymás zavarása nélkül használhatóak.
2005 Csomád 2005-2010. CSOMÁD, BONTOTT TÉGLA BURKOLATÚ HÁZ. Ez a ház  öt évig épült, de végül eljutott a befejezéshez. Közben a család is a tervezésnél „megálmodott” négy tagúra bővült. Bán Ferenc nyíregyházi építész szavai szerint „a házat megrajzolni könnyű. Na de megcsinálni…” Az elismerés mindig az építőket illeti!
2004 Pest környéke 2004. PESTKÖRNYÉKI HÁZ BONTOTT TÉGLA BURKOLATTAL. Ez a ház a mediterrán építészetben megismert egyszerűséget és racionalitást akarja sugározni. A különböző magasságú és burkolatú épületrészek mozgalmassá teszik a tömeget, mintegy „képzeletbeli építéstörténettel” teszik érdekesebbé a ház megjelenését. A kivitelezés példamutató volt.
2003 Százhalombatta 2003. SZÁZHALOMBATTA, REPREZENTATÍV HÁZ. Az építtetők óhaját követve ez a ház inkább klasszikus vonalvezetésű. A kétállásos garázs, amely alá lett pincézve, külön épületbe került, ezzel sem törve meg az épület egységes tömegét.
2002 Gyömrő 2002. GYÖMRŐ, MÉRNÖKEMBER HÁZA. Az egyszerű vonalú földszintes ház szintén süllyesztett nappalival épült, az építtető kívánalmainak megfelelően. A tető fémlemez fedése és a napkollektorok is az ő „fejéből pattantak ki”.
2001 Piliscsaba 2001. PILISCSABA, CSALÁDI HÁZ LEJTŐS TEREPEN. A ház – az építtető család hölgytagjának kívánságát követve – négy különböző szinttel követi a terep lejtését. Sajnos az építkezés folyamán az egyik szint elveszett, a terasz egy vonalba került az alsó lakószinttel.
2001 Nagykovácsi 2001. NAGYKOVÁCSI, CSALÁDI HÁZ. A halásztelki Legyező házhoz hasonlóan L alakú tömegű épület, az L betű „hónaaljában” kialakított terasszal. A korábbi házhoz hasonlít abban is hogy a nappali fontossága belső kétszintességgel, un. látszó fedélszékkel lett kihangsúlyozva.
2000 Halásztelek 2000. HALÁSZTELEK, LEGYEZŐ HÁZ. Az épület geometriailag egy L alakú- és egy 45 fokkal elforgatott téglalap alakú tömeg összemetsződéséből jött létre, az egyébként meglehetősen „ingerszegény” környezetben.
1999 Piliscsaba 1999. PILISCSABA, AZ ASZTALOS HÁZA. Egy asztalos számára egyértelmű hogy fából építkezik. Ezért lett ez a ház fa könnyűszerkezetű, a közbeszédben „amerikai stílusú”, technológiával felépítve. Maga a tetőtérbeépítéses ház inkább a magyarországi hagyományoknak megfelelő kialakítású.
1994 Érd 1994. ÉRD, OSZTÁLYTÁRSNŐM HÁZA. Egy öt fős család számára készült a ház, délkeleti irányban enyhén lejtős telekre. A kettős garázs alatt pince van. A nappali nagyobb belmagassága a lejtésből adódik, a térérzet szempontjából alkalmas a nappali szoba „központi szerepének” kihangsúlyozására.
1993 Egyetem 1993. EGYETEMI TERV, DISZKÓ A BELGRÁD RAKPARTRA.
Minimálházak MINIMÁL HÁZAK. Az egyszerű épületek szociálpolitikai támogatás igénybevételével épültek meg. Ezt a vissza nem térítendő támogatást a magyar állam nyújtja egy család első lakásának felépítéséhez, a gyermekek számának megfelelő nagyságban.